Wind, water en vuur, 3 natuurlijke bestanddelen zowel vroeger als heden
In 2015 is er door een aantal vrijwilligers bij de molen een houtgestookte bakoven gebouwd.Medio 2016 zal deze in gebruik genomen worden.
De plaatselijke bakker Dieteren zal er bij gelegenheid in gaan bakken op authentieke wijze en natuurlijk met het meel van de Leonardusmolen.
Links Ferd Nabben (voorzitter Molenstichting) en rechts de metselaar van de bakoven, Jo Tinnemans, bij het aansteken van het vuur van de nieuw gebouwde oven.
Inmiddels zijn er al een aantal broden en vlaaien op authentieke wijze gebakken.
De oven wordt opgestookt tot 350 graden met zelfgemaakte "sjanse" van vruchtbomen.
Deze houtsoort geeft een specifieke lekkere smaak aan de gebakken producten.
In de toekomst zullen er activiteiten rondom de bakoven plaatsvinden zoal KINDERBAKDAGEN en VRIENDENDAGEN
WATERPUT
In juli 2017 is er gestart met de bouw van een ouderwetse waterput
In vroeger tijden toen er nog geen waterleiding was werd er water gehaald uit waterputten.
Er werd een gat tot op het grondwater gegraven en hieruit putte men het water voor mens en dier.
Bij de molen wordt er een soortgelijke put gemaakt waarbij men de leefwijze van in vroeger tijden een beetje kan nabootsen.
Op de foto voorzitter Ferd Nabben, molenaar Lei Palmen (met pet)en metselaar Jo Tinnemans (met schop) in overleg bij de start van de waterput.