>
Leonardus molen Maasbracht
Zuidsingel 1a, 6051CE Maasbracht
terug naar overzicht

Opening invaart 8 september 2018

 
Het weekend van 8 en 9 september staat dit jaar weer geheel in het teken van de Open Monumentendagen. Het is dan ook geen toeval dat op
zaterdag 8 september in de Leonardusmolen te Maasbracht een bijzonder evenement zal plaatsvinden. Wethouder Tim Snijckers zal dan namens de gemeente Maasgouw om 13.00 uur op feestelijke wijze de nieuwe educatieve invaart officieel openen.
De molen trekt altijd veel bezoekers, jong en oud, maar een voorziening om een bezoek ook voor jongere bezoekers boeiend te maken ontbrak tot nu toe. Het verwezenlijken van een educatieve ruimte was daarom al langere tijd een grote wens van het molenteam. Dankzij de opbrengst van de RABO Clubkas Campagne van 2016/2017 kon het startsein worden gegeven voor het verwezenlijken van deze wens.
Een projectgroep  is ruim een jaar bezig geweest met het bedenken en de uitvoering van deze educatieve plek. “De grote uitdaging voor ons was een presentatie te maken die begrijpelijk is, maar die tegelijkertijd een verhaal vertelt dat blijft hangen bij alle bezoekers”, aldus Piet Peters.
Gekozen is voor twee thema’s die op grote wandpanelen met duidelijke tekst en prachtige foto’s worden toegelicht. Aan de ene wand wordt de geschiedenis van de Leonardusmolen uiteengezet. Aan de andere wand krijgt de bezoeker een uitleg over de geschiedenis van de molen in het algemeen en over de reden dat Nederland hét molenland van Europa is. Want op de vraag waaróm Nederland nu eigenlijk een molenland is, moet de meerderheid van de Nederlanders het antwoord schuldig blijven. Hoe komt het nu dat Nederland in het buitenland altijd geassocieerd wordt met molens?
“Molens zijn, in tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, niet in Nederland uitgevonden, maar wél doorontwikkeld”. “Een belangrijke toepassing was het inzetten van molens voor het droogmalen van land waardoor Nederland groter werd. Daarnaast ontstond in de Gouden Eeuw in de Zaanstreek het eerste industriegebied van Europa door de ontwikkeling van ca. 600 industriële molens, waardoor Nederland rijker werd”.
De nieuwe panelen geven de bezoekers een goed beeld van die geschiedenis door de eeuwen heen, waarbij de projectgroep er zorg voor heeft gedragen dat dit voor jong én oud boeiend is.
Het molenteam heeft inmiddels alweer nieuwe plannen voor het uitbreiden van de mogelijkheden voor kinderen. Gedacht wordt aan het inrichten van een educatieve hoek waar de jongere bezoekers op interactieve wijze hun kennis over molens kunnen vergroten.
In de molen worden het hele jaar door activiteiten georganiseerd die altijd gratis toegankelijk zijn. Voor scholen is het mogelijk om een rondleiding te krijgen waarbij wordt uitgelegd hoe de molen werkt, de kinderen kunnen luien en koekjes kunnen bakken in de hout gestookte bakoven. Grote bekendheid kent ook de levende Kerststal op 23 december. Bij voldoende wind wordt er gemalen. Bakkerij Dieteren betrekt meel bij de molen waarvan het Leonardus brood wordt gebakken. In de molen kan men volkoren tarwe-, rogge-, spelt- en boekweitmeel kopen. De opbrengst hiervan wordt geheel aangewend voor het onderhoud van de molen. Trouwlustige stelletjes vinden in de molen een romantische plek voor het sluiten van het huwelijk of partnerregistratie nu sinds 1 juli 2018 de molen een officiële trouwlocatie is geworden.
Voor wie het leuk lijkt om opgeleid te worden tot molengids of molenaar bestaat er de mogelijkheid om zich aan te melden. Dit kan via info@leonardusmolen.nl. Maar binnenlopen om de gezellige sfeer te proeven kan ook altijd tijdens de openingsuren.
Alle info is te vinden op de website: www.leonardusmolen.nl
 
 
privacyverklaring | FJ Design